Pianoles

Wanneer de fijne motoriek begint ± 5 jaar kun je pianolessen volgen bij Caprice Classic. Voor de pianolessen hoef je nog geen noten te kunnen lezen. Dit wordt voor de allerkleinsten spelenderwijs uitgelegd. Na de eerste les kun je al een liedje op de piano spelen. Beginners nemen wekelijks les. Dit kan individueel of in een duo.

Gevorderden of herintreders kunnen lessen volgen per week, per twee weken of via een 10-lessenkaart. De lesduur wordt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeur en varieert van 30 tot 90 minuten. Leerlingen met een lescontract krijgen éénmalig een les door mij aan huis, zodat ik kan adviseren m.b.t. de zithoogte van de piano.

Lesinhoud

Geen enkele leerling is hetzelfde, daarom gebruik ik ook nooit voor iedereen dezelfde methode.

Enkele zaken die aan de orde komen zijn:

  • Notenlezen
  • Technische basis; muzikaliteit en techniek vormen een eenheid
  • Toonvorming; klankkleur en expressie
  • Interpretatie
  • Verschillende muziekstijlen
  • Improviseren, akkoorden
  • Muziektheorie, solfège en zelf muziek maken
  • Leren studeren

Proefles

Deze kennismakingsles van een half uur is bedoeld voor iedereen die wat meer informatie wil over pianoles en serieus wil ervaren hoe een les eruit ziet. In zo’n les komt aan bod wat je graag zou willen leren, we bekijken verschillende muziekmethodes / muziekstijlen, waarmee je nu of in de toekomst mee aan de slag kan gaan. Ook biedt deze les wat meer mogelijkheden om allerlei vragen te stellen. De kosten voor een proefles bedragen € 10.

Muziekinstrument
Om piano te spelen heb je thuis een instrument nodig om te oefenen. Dit kan een elektrische piano zijn welke aanslaggevoeligheid heeft of een akoestische. Een keyboard volstaat niet op de lange duur, aangezien deze geen toets gewicht heeft en te weinig toetsen heeft.

Voorspeelmiddag

Één keer per jaar wordt er een voorspeelmiddag gegeven aan het eind van een seizoen. In de lessen worden er 1 of 2 stukken uitgekozen waar de leerling  een tijd goed op studeert zodat het voorgespeeld kan worden.

Tijdens de voorspeel momenten gaat het vooral om het laten horen van het stuk waar je op geoefend hebt en het luisteren naar andere leerlingen, zodat je andere stukken leert kennen.

Soms wordt er tijdens het voorspelen ook samen gespeeld of met een andere leerling samen. Een ander bijkomend leerelement is dat de leerling zo ook podium ervaring opdoet.

Vakantie

Tijdens de schoolvakanties wordt geen pianoles gegeven. Dit is doorberekend in de maandelijkse tarieven, wat betekent dat de tarieven elke maand gelijk zijn; ongeacht hoeveel lessen er zijn gedurende de maand.

De opzegtermijn is 1 maand. Bij het opzeggen tijdens het schooljaar wordt een nieuwe berekening gemaakt zodat u uiteindelijk voor het aantal ontvangen lessen betaalt.

Tijdens de vakanties wordt er geen les gegeven. Het lesgeld wordt wel gewoon doorbetaald. Het lesgeld tarief is hierop gebaseerd.

Jeugdfonds Sport & Cultuur
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie / het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen. Zowel voor de Do- Re- Muzieklessen als voor de pianolessen kan dit worden aangevraagd.​

Hoe werkt het Jeugdfonds Sport en Cultuur Rotterdam?
Wil jij  graag op pianoles maar lukt het helaas niet om de contributie hiervoor te betalen? Dan kun je terecht bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Aanvragen lopen via een zogeheten intermediair. Vraag op school, aan de buurtsportcoach, het sociaalwijkteam of hulpverlener naar deze intermediair om je te helpen.